Kalvøstien

Tur 19

7,2 km

Man kan ikke have en liste over gode ture på Løjt Land uden at fortælle om Kalvøstien. Ganske vist ligger denne sti i Genner sogn og som sådan ikke på Løjt Land. Men gå ikke glip af denne perle af en kuperet vandresti gennem skov og overdrev med den flotteste udsigt over Kalvø naturreservat!

Kalvøstien har udgangspunkt ved P-pladsen ved Genner Hoel. Her går man ind i skoven. Der er ved stien en lille afmærkning med 'Kalvøstien'. På det første stykke af stien ligger træklatreområdet High Land Park th. - et eldorado, for folk, der vil svinge sig i trætoppene over de stejle skrænter. Den imponerende kløft er en erosionskløft, som Elbækken har dannet efter sidste istid.

Efter ca. 800 m kommer man til en asfalteret vej. Dette er den gamle møllevej fra Genner til Rundemølle. Følg vejen th. og hold derefter tv. ad den første skovvej. Der er et lille skilt ude på Rundemøllevej, der viser vej til Kalvø.

Fortsæt blandt de ranke bøgestammer videre ad skovvejen. Til højre kan man snart se ud over rørskovene i naturreservatet rundt om Kalvø, som er et fredet og vigtigt raste- og yngleområde for fugle.

Vejen fører frem til et lidt sumpet område med vand, der presses ud af bakkedragene. Vejen går nu over i en sti, der drejer skarpt tv. op af en stejl skrænt. Stien kan være fedtet og glat i fugtigt vejr!. Ruten går derefter over nogle brakmarker og ved et led går man ind på et gammelt græsningsoverdrev. Her kan til tider gå græssende kvæg og man kan på et skilt læse sig til, hvordan man opfører sig, når man går der.

På overdrevet når man frem til et flot udsigtspunkt, hvor man mod øst kan se ud over hele naturreservatet, Genner bugt og Kalvø. Faktisk står man oppe på kanten af en tunneldal. En mægtig istunge dannede under den sidste istid Genner bugt - og smeltevandet var med til at udforme tunneldalen, som nu giver os denne flotte udsigt.

Når man går ud fra overdrevet, kommer man forbi et par huse - og derefter går det th. ned ad den stejle Sønder Havvej. Derefter går man over dæmningen til Kalvø og kan her nyde idyllen på den lille ø. Man kan evt. besøge det lille skibsmuseum, gå øen rundt, besøge parken med vandreblokke fra istiden midt på øen eller blot nyde stemningen i den lille havn. Der findes et offentligt toilet i den gamle smedie, et af de sidste huse mod nord i husrækken.

Når man er mæt af indtryk, kan man gå tilbage over dæmningen, op ad Sønder Havvej og følge den samme sti tilbage til P-pladsen ved Genner Hoel.


Besøg også Kalvø Værfts Museums hjemmeside. Her kan du læse meget mere om Kalvøs spændende historie og bl.a. se, hvornår museet har åbent

Gå turen med udgangspunkt i Løjt Kirkeby
Denne tur kan også gås med start i Løjt Kirkeby - og kombinerer tur 10 og tur 19. Turen er da ca. 12 km lang og går via Rundemølle. Denne udvidede tur er også beskrevet af to vandrere fra Aabenraa på deres hjemmeside 'Vores vandre blog'

Her skal der vises et kort. Hvis det mangler, er der opstået en fejl!
Klik på lag-ikonet øv. th og vælg forskellige baggrundskort

Skibsværftet på Kalvø

I 1847 købte skibsreder Jørgen Bruhn, som kom fra Strågård ved Avbæk på Løjt Land, Kalvø og oprettede et skibsværft. Frem til 1864, hvor værftet lukkede, blev der bygget 9 store træskibe på værftet.

Det mest legendariske skib er clipperskibet ”Cimber”. Cimber er det største træskib, der er blevet bygget i Nordeuropa - og i sin tid også et af de hurtigste skibe. Utroligt, at det har kunnet stå på beddingen mellem stranden og de små arbejderboliger. Se på modellen af Kalvø inde på det lille museum, hvordan skibet var placeret. Eller se videoen herunder.

Skibet blev verdensberømt, da det på sin jomfrurejse satte verdensrekord i at sejle fra Liverpool rundt om Kap Horn til San Francisco på 103 dage - hele 12 dage hurtigere end den eksisterende rekord.

Værftet var en stor virksomhed med smedie, bedding, boliger og mange ansatte, der også kom fra de nærliggende byer.

Kalvø blev købt af staten i 1974 for at bevare naturen og give offentligheden adgang til den smukke lille ø.

På det lille skibsfartmuseum på Kalvø, der har åbent i sommerperioden, kan man se meget mere om værftet og skibene, der blev bygget der

Se også en video om Skibsreder Jørgen Bruhn og skibsværftet på Kalvø. Videoen er lavet af Niels Chr. Nielsen.


Stenparken med vandreblokke

Midt på øen er der i 1960erne blevet gravet grus og det efterlod området 8 m lavere uden muldlag - og som en ørken. Der er nu blevt lavet en stenpark, med sten som er typiske i det danske landskab, hovedsageligt vandreblokke fra sidste istid. De fleste store sten er fundet rundt om i Sønderjylland, hvor de er blevet transporteret hertil fra Norge og Sverige af isen under den sidste istid

Folder om Kalvø

Der findes en folder om Kalvøs natur, historie og andre praktiske oplysninger. Læs den her

Besøg Kalvø Værfts Museum

Besøg også Kalvø Værfts Museums hjemmeside. Her kan du læse meget mere om Kalvøs spændende historie og bl.a. se, hvornår museet har åbent, så du selv kan besøge det fine lille museum.


Prospekt over Kalvø Fra Svendborg Byhistoriske Arkiv og Arkiv.dk